ECO-Miasto

ECO MiastoZakręceni w przestrzeni

Miejsce: konkurs o zasięgu ogólnopolskim
Status: zrealizowany
Partnerzy: Ambasada Republiki Francuskiej, Renault Polska, SAUR Polska, Saint-Gobain, Grupa EDF, Krajowa Agencja Poszanowania Energii
Patronat: Ambasador Republiki Francuskiej

Strona projektu:  www.zakreceniwprzestrzeni.pl

Kontekst

Dołączyliśmy jako partner edukacyjny do prestiżowego konkursu ECO Miasto, organizowanego przez Ambasadę Republiki Francuskiej. Celem tego konkursu jest uwrażliwienie uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i liceów na jakość otoczenia, w którym żyją oraz zachęcenie do czynnego udziału w tworzeniu przyjaznej przestrzeni z zachowaniem troski o środowisko.

Realizacja

Do tego projektu zostały zaproszone szkoły lub grupy osób, których zadaniem jest przedstawienie pomysłu na zagospodarowanie przestrzeni w trzech kategoriach: szkoła, dom kultury i świetlica. Nagrodą dla dzieci ze szkół podstawowych jest kalendarz 2017 LafargeHolcim z wygranymi pracami, a dla gimnazjalistów i licealistów realizacja 1-2 wybranych projektów zgodnie z ich koncepcją zmiany przestrzeni. Dla uczestników konkursu przygotowaliśmy także webinaria, podczas których będą oni mogli korzystać z porad doświadczonych architektów i ekspertów z zakresu kształtowania przestrzeni. Rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród nastąpi pod koniec listopada 2016 r. podczas uroczystej gali organizowanej w Ambasadzie Francji.

Efekty

• nauczenie uczniów projektowego realizowania zadań i współpracy przy realizacji projektu,
  • dostarczenie uczniom narzędzi pozwalających na refleksję nas własnym otoczeniem,
  • pomoc w kształtowaniu otwartych i kreatywnych ludzi, którzy już od najmłodszych lat mogą poszerzać swoją przestrzenną świadomość i w przyszłości zwracać uwagę na estetykę swojego środowiska oraz będą brać aktywny udział w jego tworzeniu,
  • dla zapewnienia długofalowego efektu działań konkurs będzie organizowany cyklicznie.

Ambasada Republiki Francuskiej

Renault Polska