Fundacja Wspólnie – LafargeHolcim

Jesteś pracownikiem Lafarge i masz pomysł na działania na rzecz swojej społeczności?

Zaangażuj innych i zgłoś się do nas! Chętnie wesprzemy jego realizacje!

Zgłoś swoją inicjatywę do programu „Ludzie Lafarge”!

Jeśli Twój pomysł na wolontariat pracowniczy uzyska aprobatę komisji, zostanie dofinansowany kwotą do 3000 zł.

Pamiętaj, że jako wnioskodawca i lider projektu musisz być pracownikiem Lafarge.

Jakie inicjatywy mogą być sfinansowane?

• Angażujące pracowników Lafarge lub ludzi spoza naszej firmy.

• Dotyczące zwiększania bezpieczeństwa i ochrony zdrowia.
  • Poprawiające przestrzeń (infrastrukturę) w firmie lub poza nią,
  • Mające pozytywny wpływ na środowisko naturalne.
  • Edukujące innych pracowników lub lokalną społeczność.

Jak uzyskać wsparcie?

W 2019 roku zgłoszenia do programu grantowego przyjmujemy w czterech turach.

I tura

15.01 – 15.02.2019

II tura

1.04 – 15.05.2019

III tura

1.07 – 15.08.2019

IV tura

1.07 – 15.08.2019

Wniosek znajdziesz w naszym intranecie dla pracowników Lafarge. Złóż go elektronicznie: komunikacja.lh@lafargeholcim.com lub wyślij w papierowej wersji do Agnieszki Rafalskiej na adres: Wspólnie – Fundacja LafargeHolcim, West Station II, Aleje Jerozolimskie 142B, 02-305 Warszawa.

Przykładowe inicjatywy

Remont sali

Adam zauważył, że sala, w której spotykają się seniorzy w jego miejscowości,jest w bardzo kiepskim stanie. Ma brudne, popękane ściany, uszkodzone płytki podłogowe i zbyt stromy podjazd dla wózków inwalidzkich. Dzięki środkom z programu grantowego miejsce to przeszło gruntowny remont i modernizacje.

Firmowa drużyna

Monice udało się zebrać ekipę kilkunastu osób chętnych do wzięcia w międzyfirmowym biegu przełajowym. Oczywiście potrzebne były jeszcze koszulki dla drużyny, buty do biegania, a także transport na miejsce zawodów. Sprawę załatwiło dofinasowanie z programu grantowego. A ekipa? Spisała się na medal.

Więcej zieleni!

Grzegorz od zawsze uważał, ze otoczenie jego firmy mogłoby być bardziej ekologiczne. Postanowił wiec cos z tym zrobić. Najpierw uzyskał wsparcie z programu grantowego. Później wraz z kolegami z pracy posadzili ok. 30 drzew i 60 krzewów. I jeszcze wysiali trawę. Wokół firmy zrobiło się naprawdę zielono.

Dbamy o pszczoły

Joanna jest bardzo świadoma ekologicznie. Dlatego przeprowadziła cykl spotkań edukacyjnych dla dzieci i młodzieży, podczas których pokazywała, jak ważne w życiu człowieka są pszczoły. Grant pozwolił jej m.in. wydrukować materiały informacyjne na ten temat.