Fundacja Wspólnie – LafargeHolcim

Jesteś pracownikiem Lafarge i masz pomysł na działania na rzecz swojej społeczności?

Nasi wolontariusze chętnie dzielą się swoją wiedzą, pasją czy po prostu chcą zrobić coś dobrego dla innych. Nasza fundacja chce ich w tym wspierać, dlatego powstał program Ludzie Lafarge, dzięki któremu mogą angażować się w działania na rzecz społeczności lokalnych i nie tylko. Zaangażuj innych i zgłoś się do nas! Chętnie wesprzemy realizację Waszych pomysłów!

Zgłoś swoją inicjatywę do programu „Ludzie Lafarge”!

Jeśli Twój pomysł na wolontariat pracowniczy uzyska aprobatę komisji, zostanie dofinansowany kwotą do 3000 zł.

Pamiętaj, że jako wnioskodawca i lider projektu musisz być pracownikiem Lafarge.

Jakie inicjatywy mogą być sfinansowane?

• Angażujące pracowników Lafarge lub ludzi spoza naszej firmy.

• Dotyczące zwiększania bezpieczeństwa i ochrony zdrowia.
  • Poprawiające przestrzeń (infrastrukturę) w firmie lub poza nią,
  • Mające pozytywny wpływ na środowisko naturalne.
  • Edukujące innych pracowników lub lokalną społeczność.

Zobacz naszych wolontariuszy w działaniu

Jak uzyskać wsparcie?

W 2019 roku zgłoszenia do programu grantowego przyjmujemy w czterech turach.

I tura

15.01 – 15.02.2019

II tura

1.04 – 15.05.2019

III tura

1.07 – 15.08.2019

IV tura

1.10 – 31.10.2019

Wniosek znajdziesz w naszym intranecie dla pracowników Lafarge. Złóż go elektronicznie: komunikacja.lh@lafargeholcim.com lub wyślij w papierowej wersji do Agnieszki Rafalskiej na adres: Wspólnie – Fundacja LafargeHolcim, West Station II, Aleje Jerozolimskie 142B, 02-305 Warszawa.

Konkurs plastyczny "Drugie życie śmieci"

Stwórz eko zabawkę z materiałów wtórnych!

Zapraszamy do udziału w konkursie organizowanym w ramach grantu z programu Ludzie Lafarge.

Do konkursu można zgłosić prace plastyczne wykonane w dowolnej technice, przy użyciu surowców wtórnych. Temat brzmi: "Drugie życie śmieci – stwórz eko zabawkę z materiałów wtórnych!". Konkurs jest przeznaczony dla dzieci i młodzieży do lat 16 zamieszkałych w Polsce w odległości do 20 km od lokalizacji Lafarge i Geocycle.

Przykładowe inicjatywy

Remont sali

Adam zauważył, że sala, w której spotykają się seniorzy w jego miejscowości,jest w bardzo kiepskim stanie. Ma brudne, popękane ściany, uszkodzone płytki podłogowe i zbyt stromy podjazd dla wózków inwalidzkich. Dzięki środkom z programu grantowego miejsce to przeszło gruntowny remont i modernizacje.

Firmowa drużyna

Monice udało się zebrać ekipę kilkunastu osób chętnych do wzięcia w międzyfirmowym biegu przełajowym. Oczywiście potrzebne były jeszcze koszulki dla drużyny, buty do biegania, a także transport na miejsce zawodów. Sprawę załatwiło dofinasowanie z programu grantowego. A ekipa? Spisała się na medal.

Więcej zieleni!

Grzegorz od zawsze uważał, ze otoczenie jego firmy mogłoby być bardziej ekologiczne. Postanowił wiec cos z tym zrobić. Najpierw uzyskał wsparcie z programu grantowego. Później wraz z kolegami z pracy posadzili ok. 30 drzew i 60 krzewów. I jeszcze wysiali trawę. Wokół firmy zrobiło się naprawdę zielono.

Dbamy o pszczoły

Joanna jest bardzo świadoma ekologicznie. Dlatego przeprowadziła cykl spotkań edukacyjnych dla dzieci i młodzieży, podczas których pokazywała, jak ważne w życiu człowieka są pszczoły. Grant pozwolił jej m.in. wydrukować materiały informacyjne na ten temat.